banner-big

Scurt Istoric

biserica neagra apahida

Pe teritoriul comunei Apahida s-au facut importante descoperiri arheologice, între care cimitirul celtic din sec.III-II. î.C. si mormintele gotilor din sec.V d.C. [5] Au fost descoperit doua tezaure: primul, gasit în 1889, consta dintr-un sicriu continând trupul unui barbat care purta numele de Omharus, fiind una dintre capeteniile gepizilor. Mormântul continea numeroase obiecte ornamentale specifice gepizilor. Un al doilea tezaur a fost descoperit în 1968, la 300 m distanta de primul, cu ocazia efectuarii unor escavari destinate instalarii unor stâlpi de beton. Acest al doilea tezaur, mult mai bogat decât primul, continea mormântul unui barbat care a fost identificat dupa accesoriile existente ca fiind o alta capetenie gepida. Cele doua tezaure au dus la ipoteza conform careia în zona s-ar afla o necropola de inhumatie a capeteniilor gepide, ipoteza confirmata si de faptul ca în 1978 un satean din zona a descoperit întâmplator o alta podoaba ornamentala similara celor gasite în primele doua tezaure.
În Evul Mediu aici era situat un pod de vama peste Somes, pod ce se afla în proprietatea manastirii (abatiei) benedictine (romano-catolice) de la Cluj-Manastur. Taxele încasate pentru trecerea podului constituiau principala sursa de venit a abatiei. Denumirea latina si maghiara a localitatii amintesc si astazi de acest pod.
Prima mentionare documentara a satului Apahida este din 1263 cu numele Apathida.Initial sat cu populatie majoritar maghiara, devine dupa anul 1600 un sat românesc.

Date Geografice

Comuna este alcatuita din opt sate si este situata în nord-vestul Podisului Transilvaniei, pe dreapta Somesului Mic, la numai 13 km de Cluj-Napoca, urmând a fi încorporat în zona metroapahida googlepolitana. Este una dintre cele mai mari comune ale judetului, cu peste 100 km2 suprafata si 9.341 de locuitori (2007). Relieful comunei este preponderent deluros, iar clima este temperat-continentala, cu temperaturi maxime în luna iulie. În perimetrul acestei localitati s-a pus în evidenta prezenta unui masiv de sare gema si a unor izvoare sarate, saramura fiind întrebuintata din vechi timpuri de catre localnici. Înainte de 1989 Apahida era un puternic centru zootehnic , fiind specializat pe cresterea vacilor de lapte , crestere si ingrasare taurine , crestere ovine si porcine , crescatorie pasari etc. , societatile cele mai reprezentative fiind IAS Apahida {devenit Agrap SA Apahida } , Ferma Victoria - producatorul celebrului salam "Victoria " {devenita dupa 1989 " Regia de stat Victoria " }, Ferma Avicola , Asociatia intercooperatista de crestere si ingrasare taurine ,etc. De asemenea Apahida are puternice traditii pomicole [IAS Apahida } si legumicultura { celebrii ridichi de Apahida }. Din pacate , activitatile agricole mentionate mai sus s-au prabusit toate dupa 1989 , asa cum de altfel s-a întîmplat cu agricultura pe intreg judetul Cluj .


www.apahida.ro 2012