Centenar la Apahida. Cum au sărbătorit apahidenii 100 de ani de la Marea Unire

| Scris de apahida.ro | 2018-12-02 | EVENIMENT | |

Românii din întrega țară, dar și de peste hotare au sărbătorit ieri centenarul Marii Uniri. În toate orașele mari ale țării s-au organizat cu acest prilej evenimente speciale, chiar spectaculoase pe alocuri.

Sute de apahideni au ignorat frigul de afară și au venit pe platoul Casei de Cultură din Apahida să celebreze 100 de ani de la Marea Unire, la evenimentul organizat de Primăria comunei Apahida. Copii, adulți, vârstnici au asistat la slujba comună Te-deum oficiată de preoții ortodocși și greco-catolici din Apahida, în cinstea Eroilor neamului. 

scoala

Au participat la eveniment și invitați, printre ei deputatul Cornel Itu, primarul comunei Iclod Emil Pirtoc și consilierul județean Ligia Pop. Cum era firesc de la un asemenea eveniment nu puteau lipsi aleși locali, primarul comunei Grigore Fati, viceprimarul Ilinca Crăciunaș și consilierii locali ai partidelor reprezentate în Consiliul local. 

La finalul slujbei, preotul paroh Sorin Trâncă a ținut un scurt discurs despre rolul preoților în realizarea acestui măreț ideal, întregirea teritoriilor române într-un singur stat, el a dat câteva exemple de preoți ortodocși și greco-catolici au ajutat la înfăptuirea Marii Uniri. 

Au luat cuvântul și invitații  deputatul Cornel Itu și primarul comunei Iclod Emil Pirtoc. 

Grigore Fati, primarul comunei Apahida a ținut un scurt discurs în care a vorbit despre importanța unității între români, atât la nivel național, cât și la nivel loc. El a lăudat politicienii locali care au lăsat deoparte orgoliile politice și au fost prezenți cu toții la acest eveniment plin de însemnătate pentru România. 

A urmat ceremonia depunerilor de coroane la monumentul Eroilor din fața Casei de cultură Apahida, s-au depus coroane de flori din partea: Bisericilor Ortodoxe și Greco-catolice din Apahida, a Parlamentului României, a Primăriei Apahida,  a Partidului Social Democrat Apahida, a Partidului Național Liberal Apahida, a Uniunii Salvați România Apahida, a Uniunii romilor PRO-Europa, din partea consilierului local Tudor Oros și al jurnalistului local Sorin Bodocean, a Asociației de pensionari din Apahida, a Organizației Femeilor Liberale Apahida, a Organizaţiei Femeilor Social Democrate Apahida, și a clubului de baschet ”For You” Apahida.

Evenimentul a continuat cu corul Școlii gimnaziale ”Ștefan Pascu” care a interpretat mai multe cântece patriotice. Elevii școlii din Apahida au organizat câteva scenete surprinzând momente importante de acum 100 de ani. 

La final cei prezenți au fost invitați să viziteze expoziția de obiecte tradiţionale și port popular desfășurată în Casa de Cultură din Apahida, în tot acest timp organizatorii le-au oferit celor prezenți cât un pahar de vin fiert sau ceai cald pentru a suporta mai ușor gerul de afară. 

După momentul solemn din fața Casei de Cultură a început concertul de muzică populară pe platoul din fața Sălii de Sport unde a fost amenajată o scenă colorată în culorile tricolorului. Au evoluat pe scena de la Apahida artiștii locali îndrăgiți, dar și soliști consacrați precum Florin Bota, Maria Morcan, Amalia Chiper sau Ovidiu Purdea Someș. 

Cu acest prilej au fost premiați sportivi locali care au obținut performanțe importante la nivel național în cursul anului. Premiile au fost în bani, iar sumele au fost aprobate de Consiliul local al comunei Apahida la ultima ședință desfășurată. Au fost premiaţi: Telecan Daria Maria, Telecan paul Alexandru, Cosma Andrei Gabriel, Suciu Andrei Mihai, Drânda Ciprian Bogan și Ciprian Mariș. 

A fost zi o specială, în care cei care au îndurat frigul și au fost prezenți le eveniment pentru a arăta recunoştinţă față de jertfele Eroilor neamului, au fost răsplătiți cu un program artistic autentic românesc, cu muzică populară și voie bună, dar și cu câte o porție de fasole cu cârnat, gătită la ceaun direct la fața locului. 

Asistența la momentul solemn de ieri a fost cea mai numeroasă din ultimii ani, în ciuda faptului că termometrul arăta multe grade cu minus, merită aprecieri cei care au ținut să fie prezenți în aceste condiții la un astfel de eveniment. De asemenea sunt de apreciat eforturile depuse de organizatori, de Primăria comunei Apahida și de Școala gimnazială ”Ștefan Pascu”. 

Mai multe fotografii cu desfășurarea Centenarului la Apahida puteți găsi pe pagina noastră de Facebook.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: