Un tanar din Apahida a descoperit un tezaur cu obiecte din aur si argint

| Scris de protv.ro | 2018-04-02 | SOCIAL | |

Doi clujeni au descoperit cu detectorul de metale un adevărat tezaur cu obiecte din aur şi argint îngropate în pământ, undeva lângă oraş.

Tinerii obişnuiesc să caute piese străvechi, însă nu s-au gândit că la numai 20 de centimetri adâncime vor descoperi o asemenea comoară. S-au dus cu obiectele la Direcţia de Culte şi Patrimoniu şi le-au predat. La o primă estimare, par să dateze din secolul 5 şi provin dintr-un mormânt, spun arheologii.

Cei doi tineri şi-au cumpărat de ceva vreme aparate pentru detectat metalele şi au obţinut chiar şi autorizaţie pentru cercetările lor de amatori.

Deşi caută comori de câţiva ani, abia acum au făcut o descoperire majoră. Sub pământ la mică adâncime au găsit pandantive din aur şi argint şi câteva accesorii pe care specialiştii spun că le-ar fi purtat un rege sau o persoană foarte influentă în comunitate.

Tinerii au predat comoara luni dimineaţă, întrucât au intuit de la prima vedere că este vorba despre un tezaur.

Andrei Vlad Lumperdean: „Am găsit aceste piese de valoare, aur argint şi am considerat că este un bun pentru patrimoniu şi am venit să îl predăm. După cum am citit pe internet sunt piese de mare valoare gepide, un popor migrator care au colindat zona Clujului, au avut aşezări aici.”

După ce vor fi evaluate în amănunt de specialişti, tinerii pot să ceară până la 30% din valoarea lor. Iar dacă artefactele vor fi încadrate la categoria tezaur, cei care le-au găsit vor mai putea solicita încă 15% din valoarea lor.

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: