Partea a II-a: Ce proiecte doriți să implementați în 2019 ?

| Scris de apahida.ro | 2019-02-02 | SOCIAL | |

Continuăm azi cu cea de-a doua parte a interviului oferit de primarul comunei Apahida, Grigore Fati pentru Jurnalul de Apahida nr. 50. 

Ce vă propuneţi pentru 2019 ?

       Ceea ce mi-am propus pentru 2019 am pregătit deja din 2018, pentru că un proiect nu poate fi început la 1 ianuarie şi implementat până la 31 decembrie. Realizarea unei lucrări impune, din cauze obiective şi subiective(birocraţie), consumare unui timp mai mare pentru pregătirea proiectului decât pentru execuţia lui şi am să explic de ce. 

       Începutul este stabilirea oportunităţii, licitaţie pentru studiu de fezabilitate (s.f.), aprobarea indicatorilor stabiliţi prin s.f. în Consiliu local. Urmează o nouă licitaţie pentru întocmirea proiectului tehnic (p.t.), apoi după întocmirea proiectului tehnic , o a treia licitaţie pentru execuţia lucrărilor, deci în total trei licitaţii fiecare cu drept de contestaţii şi în multe cazuri chiar contestaţii. Am avut situaţii în care contestaţia s-a finalizat după 9 luni de zile şi abia apoi a început execuţia efectivă. 

       Există mai probleme în execuţie în localităţi, unde fie că vorbim de canalizare, asfaltări de drumuri, rigole , trotuare, înlocuire conducte apă, ne confruntăm în permanentă cu branşamente de gaz, apă, canal, electricitate şi fiecare branşament constituie o problemă, deoarece trebuie să ne adresăm operatorului pentru a ”îndepărta” obstacolele din calea lucrărilor.

       Evident că este mult mai uşor de asigurat infrastructura într-un teren unde nu sunt construcţii şi urmează a fi predat în acest scop. 

       Acesta este motivul pentru care anul trecut am insistat foarte mult şi mulţumesc colegilor din Primărie care au înţeles că trebuie să facem acest lucru, am insistat pe începerea procedurilor de achiziţie la mai multe proiecte, pentru a evita perioada moartă până la adoptarea bugetului şi am reuşit să lansăm câteva proiecte în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice(S.E.A.P.). 

       Cu mult timp în urmă am început  proiectarea înfiinţării reţelei de canalizare cu staţie de epurare în localitatea Pata. Am obţinut anul trecut finanţare pe fonduri guvernamentale (Ord. 28) aproape 12,5 milioane de lei. Achiziţia a fost finalizată, în următoarele zile vom semna contractul cu câştigătorul şi în primăvară vor începe lucrările.

        Un alt proiect care este în acelaşi stadiu, cu începerea lucrărilor tot în primăvara, este ”Extindere reţele de canalizare în localităţile Apahida, Sânnicoara, Dezmir” un proiect predominant finanțat din fonduri guvernamentale în valoare 4 milioane de lei, (Ord. 28).  

       Suntem în curs de licitaţie pentru achiziţie ”Execuţie modernizare” - Școala Sânnicoara aproximativ 2 milioane de lei şi Școala Dezmir 1,8 milioane lei - ambele pe fonduri guvernamentale (Ord. 28), dacă nu vor fi contestaţii sper să putem începe şi aici lucrările în aprilie - mai. 

       Cel mai mare proiect de modernizare (asfaltare, rigole, trotuare) este în derulare ca achiziţie execuţie, deschiderea ofertelor va avea loc în 30 ianuarie cu posibilitate de amânare 7 zile. Este vorba despre un proiect de aproape 17 km de asfaltări, în valoare de 26 milioane lei fonduri proprii cu execuţie în 2-3 ani. Să exemplificăm cu câteva străzi: Apahida - Amurgului, Eroii Pascu, Nouă, Libertăţii (porţiunea Avicolă), Dezmir - Trandafirilor, Ghioceilor, altele, aproape toate străzile din zona Căbăuş, de asemenea câteva străzi din Corpadea. Nu se vor face lucrări de modernizare în  Pata şi Câmpeneşti, acolo urmează lucrări de canalizare. 

       În funcţie de numărul de participanţi la licitaţie, de contestaţii, lucrările vor începe undeva în mijlocul verii, sau spre toamnă. 

       Avem de asemenea în achiziţie proiectare ”Modernizare Cămine culturale Apahida, Pata,” investiție în valoare 500.000 euro fonduri europene, sper să începem lucrările și aici în vară -toamnă. 

       Avem în licitaţie construcţia capelei din Pata care, mă repet, dacă achiziţia va merge fără contestaţii, lucrare va trebui să înceapă undeva în aprilie-mai. 

       Am acţionat cu toţii factorii de răspundere din Primărie în ultimele trei luni din 2018 pentru a putea avea aceste achiziţii încheiate undeva în primăvară şi fiind vorba de fonduri guvernamentale şi europene era imperios necesar să muncim şi peste program pentru a putea duce la finalizare aceste proiecte. 

       În lista de investii pe anul 2019, care o să fie publicată după aprobarea din Consiliu local, o să vedeţi şi alte proiecte la care vom urma procedurile şi de a căror implementare vom vorbi în 2020. Vă enumăr o parte dintre ele cu rezerva că pot fi sau nu aprobate în Consiliul local: 

       Cel mai amplu proiect va fi modernizarea zonei centrale, străzile Republicii, Parcului, Decebal, Horea, Avram Iancu, unde vom încerca să vedem ce posibilităţi sunt pentru construcţii parcări, amenajare de rigole pluviale subterane, trotuare, spaţii verzi . 

       De asemenea vom introduce canalizarea pe: strada Eroii Pascu - în zonă care nu este canalizată la acesta oră,  în zonă blocurilor de la IASE şi în alte zone care încă nu au canalizare.

       Vizavi de canalizare, până în acest moment avem executați din 2012 până acum aproximativ 60 km (40 km Sânnicoara și Dezmir). De asemenea urmează să întocmim s.f., p.t. pentru canalizare Corpadea. 

       Vom întocmi s.f., p.t. pentru construcţii de capele în Sânnicoara şi Corpadea şi dacă ritmul nu va fi împiedicat de factori subiectivi vom începe construcţiile undeva spre toamnă. 

       Avem o mică problemă pentru introducerea gazului în zona Căbăuș legată de teren, în sensul că un cetăţean a cadastrat drumul pe care trebuie să ducem conducta. De o manieră sau alta sper să o putem rezolva până la primăvară şi să începem lucrările pe acest proiect important.

       Vom construi între 40-50 limitatoare de viteză, dar vor fi limitatoare mai mari decât cele existente, asemănătoare cu cele amplasate pe străzile din Cluj-Napoca.

       În primăvara vom începe marcajele la străzile asfaltate şi parcări. 

       Vom lansa achiziţie s.f. şi p.t. pentru câteva staţiile de autobuz care au fost respinse în primul proiect. Dar şi acestea nu vor putea fi construite mai repede de 2020 cunoscând parcursul celuilalt proiect. 

       Având în vedere e că am reuşit să achiziţionăm terenul de 8000 de mp de lângă bază sportivă din Apahida, vom face un studiu de fezabilitate anul acesta, probabil şi un proiect tehnic după ce vom primi şi sugestii de la cetățeni. Cu această 

ocazie îi invit pe toţi cei care sunt interesaţi să vină cu propuneri pentru amenajarea acestui teren.

       De asemenea, tot în acest an vom întocmi s.f. şi p.t. pentru construcţia unei baze sportive la Sânnicoara având în vedere că am reuşit schimbul de terenuri.

       După adoptarea noului Plan Urbanistic General (P.U.G.) vom dezvolta şi la Dezmir o bază sportivă pe două hectare, dar care momentan sunt în extravilan.

       

       

       

       

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: