Notre Dame versus Comuna Apahida. Cum împarte banii Consiliul județean Cluj

| Scris de apahida.ro | 2019-04-18 | SOCIAL | |

Vakar Istvan vicepreședintele Consiliului județean Cluj a lansat o propunere în cadrul Consiliului de a dona suma de 100.000 de lei pentru repararea catedralei Notre Dame din Paris, parțial distrusă de un incendiu ce a avut loc luni seara. 

Alin Tișe, președintele CJ, a susținut propunerea și a subliniat că trebuie găsită forma juridică prin care donația să poată fi făcută. “Suntem de acord, în principiu, dar trebuie să găsim forma juridică. Să vedem unde trebuie alocaţi aceşti bani. Supun la vot acest amendament”, a adăugat Tişe.

La finalul ședinței de consiliu, Istvan Vakar a declarat: "Am auzit comentarii cum că aruncăm banii noștri către Paris. Nu e așa, nu aruncăm banii, facem un gest simbolic, ca și cum o persoană în timpul slujbei pune o bancnotă în cutia milei. Nu este vorba de milă însă, este vorba de frăție creștină". - se mentioneaza intr-un articol publicat pe zuadecj.ro.

Suma ”simbolică” e aproape jumătate din suma alocată de Consiliu județean pentru comuna Apahida pe anul 2019. Comuna noastră a primit de la Consiliu județean pentru anul 2019 doar 253.000 lei (repartizare administrativ teritoriala cota impozit venit 7,5%), în condițiile în care e a doua comună a județului ca număr de locuitori. Comune precum mult mai mici precum Aiton, Aschileu, Belis, Bobalna, Catina, Caseiu, etc au primit exact aceeasi suma ca Apahida. 

Și în ce privește repartizarea sumelor defalcate din TVA si a sumelor corespunzatoare cotei de 17,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale ale UAT-urilor pe anul 2019, comuna Apahida a fost printre cele mai subfinanțate comune  primind doar 54.000 lei (pentru indemnizatiile persoanelor cu handicap si ale insotitorilor lor). 

În aceste condiții ”suma simbolică” de 100.000 lei pentru catedrala Notre Dame din Paris nu mai este chiar un chilipir. Mai multe clarificari despre modul in care Consiliul judetean Cluj a facut aceste repartizari ne-ar putea  oferi consilierul judetean Ligia Pop, care este singurul reprezentant al comunei Apahida in Consiliu judetean si al carui punct de vedere il asteptam pe adresa redactiei. 

 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: