Ipoteză șocantă: Numărul bolnavilor din Apahida și Sânnicoara a crescut alarmant din cauza ...


Categorie: SOCIAL
Autor: apahida.ro
Data: 2017-10-11 Contor:

„În Sânnicoară și Apahida, cancerul, bolile bronhopneumopatice și cele cerebrovasculare apar cu un trend abrupt crescător. Aceleaşi boli în Someșeni au un trend descrescător.
Pe o distanță de 10 kilometri, între Someşeni și Apahida, localităţi aflate în aceeaşi vale a Someşului, dinamicile de evoluţie a bolilor se schimbă cu 180 grade. Linia de demarcaţie e scurgerea substanţelor provenite de la Pata Rât în Someş, între Someşeni şi Sânnicoară. Sânnicoară și Apahida sunt în aval de scurgere. Someşeni e în amonte. Levigatul de la Pata Rât curge prin pârâul Zăpodie către Sânnicoară și Apahida și se infiltrează în pânza freatică. Vântul duce aerul toxic în toată zona. Atunci când miroase a gunoi la aeroport, nu doar putoarea e acolo. Tot aerul toxic din Pata Rât e acolo. Este poluarea de la Pata Rât principalul factor al îmbolnăvirii populației din comunele din aval de Zăpodie? Valorile de toxicitate măsurate în studiul comandat de CJ arătau că, în 2009:
- plumbul, cuprul și bariul depășeau mult valorile normale și se apropiau de pragurile de intervenţie
- în mai multe puncte de măsurare, seleniul depăşea chiar și pragurile de intervenție 
- miniul ajungea să depășească de 10 ori chiar şi pragul de intervenţie", spune autorul articolului

Şi totuşi, studiul menţionat concluzionează că "modelele statistice nu au pus în evidenţă nicio corelaţie semnificativă statistic între valorile determinate în aer ale substanţelor periculoase analizate (respectiv dioxid de azot, dioxid de sulf, pulberi respirabile PM10, PM2.5, compuşi organici volatili, formaldehida) și frecvenţa afecţiunilor cronice în aria de influenţă a obiectivului".

Szakats Istvan afirmă că s-a consultat cu statisticieni și toxicologi: „Aceştia mi-au spus că doar toxicitatea nu ar putea explica variaţii atât de brutale cum apar în statisticile DSP. Someşeni e mai spre urban, Sânnicoară și Apahida e mai rural. Populaţia are o altă structură, adresează bolile diferit, capacităţile de diagnosticare diferă. Rigoarea ştiinţifică cere ca aceste aspecte să fie luate în considerare când se compară cifrele. Şi se impun mai multe studii".

Szakats este convins că, din 2009 încoace, cifrele au devenit mai alarmante şi cere noi studii de toxicitate a aerului şi a solului şi corelarea acestor date cu evoluţia sănătăţii oamenilor care locuiesc în Sânnicoara şi Apahida.

Ziua de Cluj a publicat un articol complex refirtor la acest studiu.

 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri:

reclama gaz sortav


www.apahida.ro 2012