banner-big
România, punct strategic pe harta marelui război agricol
comuna-apahidagloria.jpg
Data: 2014-06-25

Agricultura, o miză uriaşă într-un mare „război economic“ care nu a început de ieri, de azi şi care va continua mulţi ani de acum înainte, la nivel planetar. Aflaţi pe un pământ rodnic, vânat de mari interese, vom reuşi, ca popor, să ne administrăm resursele umane, tehnologice, financiare şi naturale, astfel încât să ieşim câştigători din această luptă?

Pământul arabil este perceput tot mai mult ca un bun strategic, cu o valoare similară celei a petrolului. Ţări precum China, India, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită achiziţionează teren agricol peste tot în lume, ca o măsură preventivă pentru asigurarea nevoilor de hrană. Resursele necesare agriculturii, precum pământul şi apa, sunt limitate şi nu pot fi înlocuite. Aceasta va influenţa evoluţia preţurilor, odată cu cererea în creştere pentru produsele alimentare. Un alt factor care face ca agricultura să fie „aur“ îl reprezintă încălzirea globală şi degradarea mediului pe care o aduce mult discutatul fenomen. În tot acest tablou, solul românesc reprezintă un „pot” uriaş, care face să sticlească ochii investitorilor de calibru şi ai marilor puteri mondiale, foarte atente în a-și apăra interesele pe termen lung. Va fi România un jucător câştigător sau o victimă în marele meci al agriculturii, unul extrem de disputat la scară globală? Totul depinde de modul cum vom şti să ne gestionăm zestrea naturală şi să punem în mişcare toate resursele, inclusiv cele tehnologice şi umane, de care dispunem.

 

DIMITRIE MUSCĂ: «Vor scoate afară şi produsele şi profitul»

„Nu este bine ca fermierii străini să facă agricultură în România, pentru că aceştia nu vor fi agriculturi autohtoni în adevaratul sens al cuvântului. Cel care va veni aici să cumpere teren nu este un bun cetăţean român. Străinii îşi vor scoate produsele afară. Îşi vor scoate şi profitul afară. Ei oricând au posibilitatea să-şi ia tot patrimoniul şi să plece. Fermierii români trebuie să cumpere pământul în proporţie de 100%. Unde aţi mai auzit în alte ţări să vină străini să cumpere terenuri agricole? Sunt puţini fermieri care cumpără în afară“, a declarat Dimitrie Muscă, director general al Societăţii Agricole Combinatul Agroindustrial Curtici.

Citeste intregul articol pe www.capital.ro Click aici

 

Barbat de 45 ani din Apahida condamnat la inchisoare pentru furt calificat
comuna-apahidascandal.jpg
Data: 2014-06-25

Poliţiştii clujeni au identificat pe raza comunei Mintiu Gherlii un bărbat care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii. La data de 24 iunie a.c., în urma investigaţiilor efectuate, poliţişti din cadrul I.P.J.Cluj, Postul de Poliţie Comunal Mintiu Gherlii, au depistat pe raza comunei un bărbat care poseda mandat de executare a pedepsei. Mandatul emis de Judecătoria Cluj-Napoca viza executarea unei pedepse de 2 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „furt calificat”, faptă prevăzută de Codul penal. Bărbatul de 45 de ani, din comuna Apahida, a fost depus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Cluj.

Stenograma amuzanta intre Horia Uioreanu si primarul din Fizesul Gherlii
comuna-apahidaumor-horia-uioreanu.jpg
Data: 2014-06-25

Horia Uioreanu fostul presedinte a Consiliului judetean Cluj este acuzat de luare de mita de catre procurorii clujeni si a fost arestat pe o perioada de 30 zile.Una dintre stenogramele convorbirilor telefonice puratate de Horia Uioreanu cu primarul comunei Fizesul Gherlii este dea dreptul amuzanta si o sa o redam in cele ce urmeaza:

UIOREANU HOREA: Domn primar, Uioreanu.
MÂNECAN IONEL: Cu respect domnule preşedinte!
UIOREANU HOREA: Aţi făcut cerere la finanţe pentru banii ăia care vi i-am acordat?
MÂNECAN IONEL: Ce să fac?
UIOREANU HOREA: Cerere la finanţe pentru banii care vi i-am acordat.
MÂNECAN IONEL: Da, cred că o făcut.
UIOREANU HOREA: Nu cred, că aici nu mere cu cred.
MÂNECAN IONEL: No bine. Pentru ăia 10?
UIOREANU HOREA: Ce 10?
MÂNECAN IONEL: Sau cât e?
UIOREANU HOREA: Care ţi i-am alocat mă! Tu vorbeşti cu mine sau vorbeşti cu alţii?.....Ai făcut cerere la finanţe pentru banii care ţi i-am dat?
MÂNECAN IONEL: Da, o făcut contabila.
UIOREANU HOREA: Sigur?
MÂNECAN IONEL: Eu aşa ştiu că o făcut şi o dus-o la Cluj.
UIOREANU HOREA: Nu aşa, sun-o acuma să vezi dacă o făcut cerere şi dacă nu să facă cerere mâine dimineaţă dacă vrei să intri în prima tranşă.
MÂNECAN IONEL: Mâine îs în Cluj.
UIOREANU HOREA: Nu tu, să fie hârtiile. Faci ce vrei..........."

 

 

Cea mai veche farmacie din Apahida (P)
comuna-apahidaraluca-farmacie.jpg
Data: 2014-06-24

Farmacia Raluca situata pe strada Libertatii Nr. 92 este cea mai veche farmacie din comuna Apahida. Farmacia Raluca  si-a deschis portile inca din ani '90;. De atunci, farmacia pune la dispozitia clientilor sai toata gama de produse farmaceutice la preturi foarte bune, elibereaza medicamente compensate pe baza retei eliberate de medicul de familie etc.

Farmacia Raluca se remarca si prin modul de gestionare a spatiului verde aferent locatiei sale. Gazonul si florile sunt bine ingrijite., iar accesul pietonilor in "mini gradina" este delimitat de un gardulet, facut sa protejeze florile si gazonul. Farmacia Raluca ofera astfel un exemplu bun de gestionare a spatiului verde din fata proprietatii. 

Farmacia Raluca te asteapta sa-i treci pragul pe strada Libertatii Nr. 92. Mai multe informatii puteti afla si sunand la numarul 0264/231848.

Primaria Apahida da in chirie mai multe locatii
comuna-apahidaprimaria-inchiriaza.jpg
Data: 2014-06-24

Primaria Apahida inchiriaza prin licitatie publica cu strigare mai multe imobile si un teren situat in Sannicoara. Licitatia va avea loc pe data de 1 Iulie incepand cu ora 10 la sediul Primariei Apahida. Cei interesati se pot inscrie la licitatie pana in data de 30 Iunie ora 14, documentatia si caietul de sarcini se gasesc la casierie Primariei Apahida.  

Locatiile care vor fi scose la licitatie sunt:

  • apartament 66 mp in Apahida str Republicii Nr 4 sc III Ap 18 in care se pot desfasura activitati comerciale sau alte servicii
  • magazie tip "parter" in Apahida strada Libertatii nr.142 suprafata 102 mp
  • spatiu tip "parter" 93 mp str. Libertatii Nr. 189 A cu destinatia depozit
  • teren 1,4 Ha in Sannicoara la pe locatia fostei statie de sortare SC. Somes Balastiere SA

 

D.J. Shiver surpriza electrizanta de la Electric Castle 2
comuna-apahidaelectric-castle.jpg
Data: 2014-06-23
Electric Castle 2 a păstrat "moştenirea" primei ediţii în materie de organizare. Cei implicaţi în proiect şi-au făcut foarte bine treaba şi au satisfăcut aşteptările celor prezenţi. Nu poţi afirma că organizarea a fost proastă decât dacă ai fost prea beat  sau ai ceva personal cu stafful.

Pe scenă lucrurile au stat foarte bine, programul a fost respectat în toate cele patru zile ale festivalului, singura întârziere de aproximativ zece minute fiind a trupei Die Antwoord în ziua de joi. Absenţa lui Rusko a fost suplinita cu prezenţa celor de la Dub FX, care se bucura de acceasi notorietate. Şi aici organizatorii au cântărit cu aceeaşi măsură.

Pe lângă "bilă albă" primită pentru bună organizare, Electric Castle 2 s-a bucurat şi de un alt succes, D.J. Shiver, romanul care "a electrizat" miile de spectatori prezenţi la Main Stage în ziua a treia a festivalului. Mixul sau a fost considerat de mulţi mai bun decât cel al celebrului D.J. Fresh, care a  intra pe scenă după "lecţia de dans" a tânărului D.J. din România. D.J. Shiver a demonstrat că are talentul necesar pentru a devenii unul dintre cei buni D.J. din România şi e posibil să auzim mixurile romanului şi la marile festivaluri internaţionale de muzică electronică.

Una dintre recomandările noastre pentru cei care pregătesc playlistul Zilelor comunei Apahida ediţia 2014 este D.J. Shiver. Dacă vreţi să gustaţi din fenomenul naţional Electric Castle, invitaţi revelatia Electric Castle 2014 să mixeze în Apahida. 

Foto: Pulka Tudor
Ioana Mera castiga Cupa Romaniei la Box feminin - VIDEO
comuna-apahidaioana-mera.jpg
Data: 2014-06-23

Ioana Mera multipla campioana nationala la box feminin a reusit sa se impuna in finala Cupei Romaniei la Box desfasurata in acest an la Tulcea. Ioana a obtinut victoria in fata sportivei Dinca Gabriela legitimata la Clubul Sportiv Municipal Buzau. 

Ioana continua sa domine boxul feminin romanesc la categoria 60 kg. Sportiva din Dezmir are doar 19 ani si este deja una ditre cele mai importante componente ale lotului national de box feminin. 

Felicitari Ioana si mult succes mai departe!

Vezi VIDEO finala:

 

A inceput Evaluarea Nationala
comuna-apahidascoala-apahida.JPG
Data: 2014-06-23

Examenul de Evaluare Nationala a inceput azi cu proba la Limba si Literatura Romana. Examenul va continua maine cu proba la Limba materna si se va incheia Miercuri cu proba la Matematica. Rezultatul examenului de Evaluare Nationala are o pondere de 75% din media de admitere la Liceu.  

Elevii claselor a VIII-a din Apahida si Sannicoara, care au fost inscrisi la acest examen au dat acest examen la Liceul tehnologic ”Stefan Pascu”. Din Apahida au fost inscrisi peste 35 de copii care au promovat clasa a VIII-a la toate materiile, fara sa aiba vreo coringenta.

Dupa afisarea rezultatelor vom revenii cu informatii pentru dumneavoastra.

Mult succes!  

 

Cum a ajuns Castelul Banffy cel mai cunoscut castel din tara
comuna-apahidaelectric.jpg
Data: 2014-06-22

Bontida era o comuna oarecare e a judetului Cluj pâna anul trecut. Comuna aflata la 30 km de Cluj si 17 km de Gherla nu spera ca mostenirea lasata de familia Banffy sa îi aduca atâta notorietate. Desi castelul Banffy era în paragina, iar restaurarea mergea foarte greu, evenimentele organizate în jurul catelului Banffy aveau sa faca din localitatea clujeana un reper pe harta marilor concerte ale Europei.

Totul a început în toamna anului 2012 când în în curtea castelul Banffy s-a organizat primul concert cu ocazia Zilelor castelului Banffy, eveniment realizat cu scopul de a strânge donatii pentru restaurarea acestei atractii turistice. Concertul a fost unic asta si pentru ca pe scena de la Bontida a cântat o legenda vie a rockului românesc, trupa IRIS.  A fost ultimul concert cu Cristi Minculescu solist vocal al formatiei Iris. Formatia Iris a intrat din acel moment într-un colț de umbra pe scena evenimentelor muzicale din România. A "murit" Irisul dar a ”înviat” Castelul. 

Concertul Iris de la Bontida a fost cu siguranta ideea de la care s-a ajuns la Electric Castle. Dupa aproximativ 10 luni de la concertul Iris, la Bontida castelul Banffy prindea viata din nou, de aceasta data pe alte ritmuri muzicale. Muzica electronica si-a gasit casa buna la Bontida. Organizatorii au reusit sa adune în cele trei zile de concerte peste 45.000 de oameni, care au plecat spre caselor încântati de prima editie Electric Castle. 

Vestea festivalului de la castel a ajuns departe. Organizatorii si-au facut bine temele si au reusit sa impresioneze publicul prezent înca de la prima editie. De asemenea mediatizarea festivalului a fost foarte bine facuta. Dupa editia 2013, organizatorii au promis o a doua editie mai variata si care avea sa se desfasoare pe parcursul a patru zile.

Aceeasi organizare ca la carte s-a remarcat si în acest an. Electric Castle 2014 s-a bucurat de o medie de peste 20.000 de spectatori pe zi, ceea ce înseamna 80.000 de oameni în cele 4 zile de concert. Pentru 4 zile, Bontida a devenit cea mai populata comuna a judetului Cluj, daca tinem seama ca o parte dintre cei prezenti au fost cazati în locul de campare amenajat în apropierea castelului.

Câstig pentru organizatori. În 2013 parea o nebunie sa organizezi un festival la care biletul zilnic sa fie de 100 lei, undeva la 30 km de centrul Clujului. Însa organizatorii au mizat pe altceva. Playlistul i-a cucerit pe iubitorii muzicii electronice. Formatii si DJ grei precum Morcheeba, Pendulum, James Zabiela, Dub Pistols, Die Antwoord, Bonobo, Dub FX, Thievery Corporation sau Dj Fesh au urca pe scena de la Bontida. Nu au lipsit nici Suie Paparude, Subcarpatii sau Shiver, formatii si dj romani care se remarca prin pastrarea originalitatii. Daca facem un calcul în acest an s-au încasat peste 1.000.000 de euro (s-au vandut minim 45.000 de bilete 100lei/buc). La aceasta suma s-au adunat banii veniti de la institutii publice si banii proveniti din închirierea spațiilor pentru barurile si restaurantele care au deservit participantii. Nu e de mirare ca au aparut deja zvonuri ca Electric Castle s-ar putea organiza si la Timisoara, Iasi si Bucuresti.

Câstig pentru Bontida. Cei care au fost prezenti pot confirma, comerciantii din Bontida dar si ceilalti localnici au profitat de fluxul de turisti veniti pentru festivalul Electric Castle. Magazinele din centrul comunei au vândut în cele patru zile cât pentru un an întreg, preturile mai mici facându-i pe turisti sa cumpere din afara locatiei. De asemenea zeci de terase au fost amenajate pe terenurile din preajma castelului. În plus, pentru ca locurile de campare au fost limitate, sute de tineri au fost nevoiti sa-si gaseasca cazare la oamenii din sat, care aveau pregatite la porti afise cu CAZARE ieftina!.

Concluzia pe care o poti trage e ca si în România poti organiza un eveniment muzical pe bani, daca îti faci bine temele. Cei care s-au ocupat de organizare la Electric Castle merita laudele si respectul tuturor. Ar putea oferi lectii multor impresari si creatori de evenimente din România. Asteptam Electric Castel 2015.

Cosm-Fan la Electric Castle
comuna-apahidacosm.jpg
Data: 2014-06-22

Unul dintre cei mai mari procesatori de carne din Transilvania îsi desfasoara activitatea pe raza comunei Apahida. Cosm-Fan si-a început activitatea în anul 1994 si s-a dezvoltat cu timpul prin forte proprii, dar si cu ajutorul unui proiect SAPARD implementat în anul 2008. Acest proiect i-a adus o fabrica noua, echipata cu tehnologie moderna. Cu aceasta fabrica noua Cosm-Fan a reusit sa mareasca productia zilnica de mezeluri, fapt ce a determinat înmultirea magazinelor proprii Cosm-Fan de pe teritoriu municipiului si judetului Cluj.

Familia Moldovan a stiut nu doar sa produca mezeluri de calitate, ci si sa îsi vânda si promoveze produsele pe piata clujeana. Cosm-Fan si-a dezvoltat peste 20 de magazine proprii în care se vând mezelurile produse la Sannicoara. 

Desi afacerea mergea bine, în urma cu aproximativ un an conducatorii acestei societati au facut o mutare necesara pentru viitorul companiei. Schimbarea brandului în Moldovan Carmangerie Sannicoara. Originea produsului este evidentiata în denumirea marcii, iar acest lucru este mai usor de retinut pentru consumatori. Noua imagine a produselor de Sannicoara, mai moderna si mai îngrijita a impus o modernizare a magazinelor de prezentare. Momentan  sunt doua magazine noi de prezentare în Cluj Napoca, însa dezvoltarea firmei sub nou brand continua. 

Administratorii firmei nu au neglijat nici prezenta la diferite târguri de profil din tara si din Europa, prezentându-se de fiecare data cu mezelurile facute dupa retete traditionale în fabrica de la Sannicoara.

De-a lungul anilor Cosm-Fan a participat la zeci, probabil sute de festivaluri din tara cu diverse produse la gratar, pregatite pentru cei prezenti. Fie ca fost vorba de Zilele Berii, Zilele Clujului, Zilele oraselor Gherla, Dej etc, Cosm-Fan a tinut sa fie acolo! Cosm-Fan a fost în acest an si la Electric Castle unde standul cu preparate la gratar de Sannicoara a functionat pe toata durata celui mai mare festival de muzica din România.

Povestea Cosm Fan este o poveste de succes a unei afaceri de familie, care a stiut când, unde si cum sa investeasca pentru ca produsele lor sa fie vândute si promovate cel mai bine.

 

 

Forțați să arunce 6000 de litri de lapte pe zi
comuna-apahidavaca.jpg
Data: 2014-06-20
Crescătorii de bovine din judeţul Cluj afiliați la Cooperativa "Someș - Arieș” sunt nemulțumiți de decizia Friesland România de a reduce cantitatea de lapte achiziționată de la aceștia de la 36.000 de litri zilnic, la 30.000 litri. Compania olandeză care a achiziționat principalul procesator de produse lactate din Transilvania(Napolact) îi obligă astfel pe membrii acestei asociații să renunțe 17% din producția de lapte. Deși au încercat să găsească un client pentru laptele refuzat de Friesland, fermierii clujeni nu au găsit nici o soluție. Și Albalactul le-a închis ușa în față fermierilor clujeni. Crescătorii de bovine sunt nevoiți zilnic să arunce 6000 de litri de lapte întrucât nu are nimeni nevoie de acesta.

Problemele fermierilor nu se opresc aici. Ei sunt foarte îngrijorați și cu privire la colaborarea de lungă durată cu Friesland România, care se pare ar dori să sisteze achiziția de lapte de la crescătorii clujeni și să colaboreze cu o altă firmă olandeză care se dezvoltă în Transilvania și care furnizează la ora actuală 48.000 de litri de lapte zilnic. Asocierea într-o Cooperativă nu a fost suficientă în acest caz, iar salvarea fermierilor ar putea venii de la Ministerul Agriculturii, singurul capabil să negocieze condiţii mai bune de desfacere pentru aceste cooperative agricole din România.

Amenințarea e cu atât mai mare cu cât pentru mulți dintre membrii acestei Cooperative, creşterea bovinelor reprezintă singura sursă de venit pentru întreaga familie. În această Cooperativă sunt înscriși și câteva zeci de crescători de bovine din Apahida, iar  unul dintre ei ne-a furnizat aceste informatii.

Să sperăm că până la urmă cei acreditați să poarte negocieri cu Friesland România vor reuși să protejeze familiile acestor fermieri clujeni și meşteşugul acestora moștenit din generaţie în generație.
Festivitatea de incheiere a anului scolar 2013-2014 la Apahida
comuna-apahidasfarsitul-anului.jpg
Data: 2014-06-20

Curtea școlii s-a umplut azi de copii iși părinții  prezenți la festivitatea de încheiere a anului școlar 2013-2014. Festivitatea de premiere a stârnit ca de obicei emoții atât in rândul copiilor, dar și în rândul părinților. Startul evenimentului s-a dat în jurul orei 9, iar primii premianți au fost elevii care s-au remarcat la diverse competiții județene, naționale sau internaționale, dar și la diverse olimpiade. După premierea acestora a venit rândul premiilor pe clase, unde fiecare clasă și-a desemnat fruntașii. 

Elevii au primit pe lângă diplome și tradiționalele premii constând în  cărți de lectură. De asemenea Directorul Licelui Tehnologic "Ștefan Pascu”, doamna profesoara Aurora Florian le-a promis tuturor premianților că vor primii o excursie la Budapesta în această toamna. Dânsa suține ca a reușit să găsească sponsori pentru realizarea acestei excursii și că sunt 90% șanse ca acest obiectiv să se concretizeze. 

De asemenea în discursul său i-a invitat pe elevii mai mari și mai mici să prindă dragoste de matematică o materie foarte importantă pe care mulți elevi o neglijează. 

Anul școlar se incheie, încep examenele pentru absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a. Le dorim mult succes elevilor din Apahida care sunt înscriși în acest an la examenele de Bacalaureat și la Evaluarea Națională. 

 

 

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 » 

www.apahida.ro 2012