banner-big
Câinii răi nu mor repede! Câinele agresiv de pe Libertății a reapărut
comuna-apahidacaine-rau-apahida.jpg
Data: 2015-03-05

În urmă cu aproximativ o lună vă relatam o întâmplare nefericită despre câinele agresiv a unei bătrâne, care a mușcat o fată ce trecea prin zonă. De asemenea, câinele era cât pe ce să muște alti doi copii care se plimbau cu rolele.

La vremea respectivă v-am relatat cum poliția a amendat-o pe bătrână și cum bătrână a decis să renunțe la acest câine.

Se pare că proprietara acestui câine doar i-a păcălit pe polițiști ascunzând câinele pentru o vreme. De câteva zile o altă tânără din Apahida ne-a informat că era cât pe ce să fie mușcată de câinele ”dispărut”.  Câinele a ”înviat” l-am văzut cu ochii mei zilele trecute și este la fel de agresiv, nu am reușit să-l fotografiez întrucât îmi era descărcată bateria telefonului. 

Se pare că proprietara acestui câine nu dorește să renunțe în niciun fel la acest pericol public.

Așadar prudență maximă când treceți pe lângă această proprietate!

Cei care uitau să-și facă cruce când treceau pe lângă biserică au acum un motiv în plus să-și amintească: câinele!

Afiș de râsul curcilor lansat de Primăria Apahida
comuna-apahidaafis-primarie.jpg
Data: 2015-03-05

Pe site-ul Primăriei Apahida a fost postat un afiș al activităților pregătite pentru ziua de ”8 Martie”. Mă întreb oare cine a realizat acest afiș? Nu de alta dar conform afișului participanții la acest eveniment ar trebui să înscrie la un număr de telefon.

Tot de pe afiș aflăm că se vor acorda trei premii premiul I 300 lei, premiul II 200 lei și premiul III 100 lei.  Cui participanților la spectacol? 

Aceste premii erau destinate concursului de frumusețe feminină care nu se mai ține. Așadar deducem că banii fetelor vor fi oferiți publicului prezent. O idee foarte bună, așteptăm cu interes detalii despre metodele de acordare a celor trei premii publicului înscris la acest eveniment. 

Cum să protejăm situl Natura 2000
comuna-apahidapajistisaraturate.jpg
Data: 2015-03-04

Situl Natura 2000 ROSCI0238 se întinde  pe teritoriul a zece comune clujene, printre care și Apahida. Aproximativ 50-100 de hectare de teren ce aparțin de comuna noastră (în general pășuni) fac parte din acest sit. Zona acestor terenuri este cunoscută printre băștinași, ca zona ”Buduștăului” și se află la ”granița” cu terenurile ce aparțin comunei Cojocna.

În acestă arie protejată se găsesc 6 tipuri de habitate şi 26 specii de interes comunitar. Printre speciile de plante care se găsesc în această zonă se numără:

  • Seerratula lycopifolia Specie extrem de rară în flora țării, deosebit de sensibilă la orice tip de impact antropic, ce popula cândva pe largi întinderi pajiștile de silvostepă cu regim echilibrat al umidității. Au mai rămas câteva populații restrânse în perimetrul sitului.
  • Iris aphylla Specie tot mai rară în flora țării, foarte sensibilă la impactul antropic în special suprapășunat. 
  • Echium rossicum Specie ce populează multe tipuri de pajiști stepice. Când este prezentă în populații mari este un indicator al unei bune stări de conservare a acestora.
  • Crambe tataria La fel ca precedenta, este o specie ce populează multe tipuri de pajiști stepice. Când este prezentă în populații mari este un indicator al unei bune stări de conservare a acestora.
  • Serratula wolffii Joltina siberiană este extrem de rară în arealele de silvostepă din țară, fiind prezentă în foarte puține populații din Moldova și Transilvania.

Azi la Casa de Cultură din Apahida s-a ținut o dezbatere publică privind metodele de protejare a acestui sit natural. Proprietarii terenurilor care fac parte din situl Natura 2000 trebuia să țină cont că nu dreptul de a schimba destinația acestora, din fânațe în teren arabil, nici nu au voie să incedindieze vegetația, sau să distrugă plantele.

Un alt lucru care ar putea degrada această zonă protejată este suprapășunatul. Cei care închiriază respectivele pământuri pentru a le pășuna trebuie să facă acest lucru doar pe perioada primăvară, vară, toamnă, oferind astfel vegetației timp să se regenereze.

În curând în zona respectivă vor fi amplasate și panouri informative referitoare la plantele care se pot vedea în cadrul sitului Natura 2000. 

De la Apahida la Autostradă!
comuna-apahidadrum2.jpg
Data: 2015-03-04

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în parteneriat cu firma Maxi Design Construct, cea care a câştigat licitaţia pentru studiul de fezabilitate, a prezentat două variante de legare a centurii Vâlcele-Apahida de Autostrada Transilvania. Una dintre variante prevede construirea unui viaduct.

O variantă este un drum de aproape 5 kilometri, iar cea de a doua are exact un kilometru mai mult. În cazul primei variante, cea mai scurtă, costurile au fost estimate la 2,6 milioane de euro pe kilometru, fiind prevăzut și un viaduct de 700 de metri.

În cazul celei de a doua variante, costurile pe kilometru au fost estimate la 2,1 milioane de euro pe kilometru, sumele fiind fără TVA.

Studiul de fezabilitate pentru ambele variante va fi gata în 4 luni. Sumele sunt estimative, putând să apară modificări în funcție de exproprieri și mutarea utilităților.

Citește tot articolul pe www.citynews.ro

Adio Miss Apahida?
comuna-apahidamiss.jpg
Data: 2015-03-04

Concursul de frumusete feminina initiat de apahida.ro în parteneriat cu Primăria Apahida s-a stins după numai două ediții, deși ambele au atras un public numeros, sute de tineri fiind prezenți la Casa de Cultură din localitate. 

În acest an s-a încercat organizarea acestui eveniment fără apahida.ro. Din câte se pare interesul scăzut pentru acest eveniment mai precis lipsa de interes a fetelor a condus la anularea acestui eveniment. 

Vom reveni cu mai multe amănunte despre acest subiect.

Drumuri modernizate doar pe jumătate, nefinalizate de 4 ani
comuna-apahidamodernizate-jumatate.jpg
Data: 2015-03-03

În 2011 s-a dat startul modernizării drumurilor în Apahida pe măsura 322 prin accesarea unor fonduri europene, rând pe rând principalele străzi ale localității Apahida au ajuns să fie asfaltate spre marea bucurie a cetățenilor. Deși străzile au fost asfaltate, șanțurile au fost neglijate, modernizarea făcundu-se doar pe ”mijlocul” drumului. 

Fostul primar Ionel Fărcaș și ulterior actualul primar Grigore Fati le-au promis cetățenilor că în curând se vor finaliza aceste străzi prin amenajarea șanțurilor și introducerea rigolelor, însă au trecut 4 ani de la primele asfaltări, iar străzile arată la fel, neterminate.

Locuitorii străzilor Avram Iancu, Decebal, Mihai Viteazul, etc care sunt în această situație așteaptă în acest an să le fie rezolvată această problemă. 

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati ne-a declarat că nu există momentan un proiect pentru realizarea acestor lucrări, dar speră ca în trimestrul III sau IV al acestui an să se poată găsi o soluție pentru finalizarea acestora. 

Este nevoie de aceste lucrări care ajută la scurgerea rapidă a apei pluviale și întăresc rezistența stratului asfaltic. De altfel nu putem vorbi de o stradă modernizată, dacă strada nu este dotată cu șanțuri amenajate, rigole și trotuare. 

Pubele pentru colectarea selectivă amplasate în Apahida
comuna-apahidapubele.jpg
Data: 2015-03-03

Primăria Apahida a amplasat în mai multe zone ale comunei pubele pentru colectarea selectivă. Acest demers de încurajare a colectării selective va continua în următoarea perioadă. Pubele cu capacități mari for fi amplasate în zona școlilor și a grădinițelor de pe raza comunei, dar și în alte zone din preajma altor instituții ce aparțin Primăriei. De asemenea vom putea vedea astfel de pubele și la unele intersecții importante din comună, ne-a precizat Mircea Pâgleșan.

În cadrul aceluiași proiect vor fi distribuite aproximativ 1000 de pubele cu capacități reduse, distribuție ce se va realiza în următoarele două săptămâni, pe baza unei liste primite de la Consiliul județean. 

Colectând selectiv arătăm că suntem civilizați!

Aeroportul Cluj pierde o finanțare consistentă
comuna-apahidacj.jpg
Data: 2015-03-02

Aeroportul Cluj a pierdut, pe moment, finanțarea de 71 de milioane de euro din fonduri europene, anunță Consiliul Județean Cluj. 
 
Depunerea cererii de finanţare la termenul de 3 martie 2015 ”nu este posibilă datorită unor factori de natură obiectivă, respectiv neobţinerea acordurilor tuturor partenerilor”, precizează conducerea Consiliului Județean Cluj. 
 
Reprezentanții instituției susțin că ”îşi reafirmă intenţia fermă de a depune acest proiect cu ocazia lansării unui nou apel de proiecte pe fonduri europene referitor la acest domeniu, într-o variantă care să presupună abordarea într-o formă modulară a obiectivelor de investiţii. Totodată, se apreciază oportun în acest context ca lider al viitorului proiect să fie Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj. 
 
Având în vedere faptul că proiectul de dezvoltare a infrastructurii de transport intermodal de pasageri şi marfă poate fi derulat pe mai multe module succesive, neobţinerea în această etapă a tuturor acordurilor şi, implicit, nedepunerea cererii de finanţare la acest termen, nu sunt de natură a împiedica depunerea şi, respectiv, implementarea ulterioară a acestui proiect, într-o manieră optimă.

Citește tot articolul pe www.stiridecluj.ro

Un nou loc de joacă în Apahida !(P)
comuna-apahidalj1.jpg
Data: 2015-02-28

Părinții care doresc să le organizeze o petrecere de neuitat copiilor au acum un spațiu adecvat pentru astfel de activității. Fie că este vorba de o aniversare, o petrecere tematică, o onomiastă sau altceva, locul de joacă este ideal pentru copii. Spațiul are 150 mp și este decorat pe gustul celor mici. Nenumăratele jucării și suprize îi vor încânta pe micuți dumneavoastră. 

Pe lângă jucării spațiu este dotat cu topogan gonflabil, baloane de săpun, piscină cu bile, confetii, X Box, animatori și muzică. 

Locul de joacă pentru copii se află în Apahida strada Triunghi CFR nr. 1. Mai multe informații puteți găsi la telefon: 0740,123,722

Numărul 13 al Jurnalului număr cu ghinion? Ar vrea ei!
comuna-apahidajurnall.jpg
Data: 2015-02-26

O nouă ediție a Jurnalului de Apahida a apărut în această săptămână. Jurnalul de Apahida cu numărul 13 a ajuns deja încă de ieri la Dezmir și Sânnicoara, urmând ca azi să fie distribuit din casă în casă și în Apahida. 

În ediția din această lună puteți citi informatii interesante despre activitățile desfășurate în comuna Apahida în ultima perioadă. Am pregătit și un material despre academicianul Ștefan Pascu unul dintre cei mai cunoscuți apahideni. Programul nou al cursei M41 este și el publicat, în plus puteți citi multe alte articole interesante. 

Întârzierea din această lună se datorează unor tergiversări exercitate de către Primăria Apahida privind parteneriatul Jurnalului de Apahida cu Consiliul local pentru editarea acestei publicații. Jurnalul de Apahida nu este pe placul tuturor (EVIDENT) însă vom continua să publicăm această revistă în ciudat piedicilor constante care ne sunt puse în cale!

Vă mulțumim tuturor celor care citiți și susțineți această publicație!

Vine primăvara cu alaiul ei de gropi
comuna-apahidagradinarilor1.jpg
Data: 2015-02-25

Lucrările la extinderea rețelei de canalizare și schimbare a conductei de apă efectuate anul trecut au distrus strada I.C. Brătianu din Apahida. Pietruirea timidă, executată după finalizarea lucrărilor nu a reușit să aducă strada la parametri normali. Cele ”două Rabe de pietriș pentru 500 m de drum”(conform declarației unui riveran) s-au risipit repede, iar noroiul a invadat strada. 


Șanțurile au dispărut și ele, iar fiecare zi cu precipitații este o zi de chin pentru zecile de locuitori ai acestei străzi. 


”Trebuia ca firma care a executat lucrările să aducă drumul la starea inițială, să pietruiască și să sape din nou șanțurile. Acum toată apa care vine de pe deal se oprește în curțile noastre.” ne-a declarat unul dintre locuitorii acestei străzi. 

Accesul auto și pietonal se face cu dificultate, iar riveranii  sunt extrem nemulțumiți de măsurile luate de Primărie pentru rezolvarea acestei situații.

Mai mulți dintre ei s-au decis șă nu-și mai plătească impozitele până când autoritățile locale nu le vor asigura accesul la proprietăți în condiții optime. 

”Cunosc problema locuitorilor de pe strada I.C. Brătianu. Anul trecut pe această stradă s-au realizat mai multe lucrări, înlocuirea conductei de apă, introducerea rețelei de canalizare și din nou schimbarea conductei de apă, de către RAJAC. Strada este inclusă în pachetul de străzi ce vor fi asfaltate în acest an. Asfaltarea pe această stradă se va face în zonele în care a fost introdusă canalizarea.” a declarat Primarul comunei Apahida, Grigore Fati

Consiliul local a votat la ședința din această lună programul de investiții și bugetul pentru noul an, totuși datorită procedurii greoaie în care se  desfășoară sistemul de licitații publice s-ar putea ca asfaltarea să se realizeze abia în trimestrul III al acestui an.


Până la asfaltare, locuitorilor străzii I.C. Brătianu le rămâne doar să se roage pentru zile cât mai senine și precipitații cât mai puține.  

Din păcate strada I.C. Brătianu nu este singura care are nevoie urgentă de pietruire, mai sunt și alte străzi, atât din Apahida cât și din celelalte sate ale comunei care sunt în această situație. Unele dintre acestea, care nu sunt incluse pe lista străzilor ce vor fi asfaltate în acest an ar putea fi pietruite imediat după ce se va face o nouă achiziție de piatră. 

O altă stradă plină de gropi și noroi este strada Grădinarilor din Sânnicoara. Locuitorii acestei străzi așteaptă măcar o intervenție a autogrederului care să le astupe gropile, însă acesta nu mai vine. 

Pe www.apahida.ro citești  informații despre problemele cu care se confruntă locuitorii comunei Apahida. Dacă ai și tu o problemă și vrei să o faci cunoscută nu ezita să ne scrii pe adresa de email: stiri@apahida.ro.

 

Le închiriem sau le vindem?
comuna-apahidaRetele-electrice-aeriene-6fiwk2.jpg
Data: 2015-02-24

Consiliu local Apahida s-a întrunit ieri în ședință de îndată pentru discutarea și adoptarea unei Hotărâri referitoare la vânzarea unor rețele de energie electrică realizate din bani publici. 

Prețul de transfer al capacitatilor energetice de distribuție a energiei electrice este de  11.443.136 lei reprezentând valoarea neta contabilă. 

Proiectul de hotărâre nu a întrunit numărul necesar de voturi. Din consilierii prezenți la această ședință 8 au votat pentru și 6 s-au abținut.

Cei mai afectați de această situație rămân locuitorii străzilor pe care au fost construite aceste rețele care așteaptă în continuare ca energia electrică  să ajungă pe strada lor.

Le vindem sau le închiriem? 

Primarul comunei Apahida Grigore Fati susține că singura variantă agreată de Electrica ar fi vânzarea acestor rețele și tinând cont că Primăria și Consiliul local și-ar recupera valoare investiției această tranzacție ar trebui efectuată. 

Pe de altă parte liderul PNL, consilierul Călin Păcurar spune că singura variantă pe care grupul consilierilor liberali o va susține este închirierea acestor rețele. 

În primul rând această investiție trebuia trecută din domeniul privat în domeniul public prin hotărâre de Consiliu local, înainte ca această hotărâre de vanzare să ajungă pe masa consilierilor.

În al doilea rând noi am emis deja o Hotărâre de Consiliu local cu nr. 141/11,11,2014 prin care solicitam societății Electrica semnarea unui contract de închiriere și plata valoarea amortizării anuale plus 3% din valoarea de inventar a investiției. Însă nu ne-a fost prezentat punctul de vedere al celor de la Electrica cu privire la acestă hotărâre. Primăria ne-a pus la dispoziție două adrese primite de la Electrica care nu au legătură cu această hotărâre.

Referitor la această solicitare de închiriere pe care noi am făcut-o către furnizorul de energie electricitate Electrica S.A., Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei și exprimat acordul de legalitate prin adresa nr 24256.

Primarul susține că Electrica a declarat că aceste rețele nu sunt profitabile și de aceea nu ar fi de acord șă le închirieze, atunci de ce ar fi interesați să le cumpere?

Această tranzacție ar putea fi efectuată eșalonată în 5 ani întrucât în bugetul Electrica nu a fost prevăzută aceasta achiziție, ceea ce ar fi din nou în detrimetul nostru. 

Singura variantă pe care o susținem este închirierea acestor rețele deoarece nu dorim înstrăinarea patrimuniului comunei Apahida 

-  Călin Păcurar copreședinte PNL

Tu ce părere ai ar trebui vândute sau închiriate aceste rețele?

H O T Ă R Â R E   Nr. …/23.02.2015

privind aprobarea transferului prin contract de vanzare- cumparare a capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, catre S.C. FDEE „Electrica Distributie Transilvania Nord” S.A. – SDEE Cluj-Napoca

        Consiliul Local al comunei Apahida, judetul Cluj, întrunit în şedinţă de indata la data de 23.02.2015.

Analizand : proiectul de hotarare privind aprobarea transferului prin contract de vanzare- cumparare a capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, catre S.C. FDEE „Electrica Distributie Transilvania Nord” S.A. – SDEE Cluj-Napoca- proiect din initiativa primarului, adresa nr.4000/19.02.2015 a S.C. FDEE „Electrica Distributie Transilvania Nord” S.A. –

SDEE Cluj-Napoca si referatul nr. 4176/23.02.2015 intocmit de sing. Alexandru Petrus.

        In baza prevederilor Legii nr. 123/2012 – legea energiei electrice si a gazelor naturale si a Ordinului nr. 31/2013 pentru aprobarea Metodologiei privind reglementarea condiţiilor pentru preluarea de capacităţi energetice de distribuţie a energiei electrice

In temeiul prevederilor art. 36 alin. (1), alin.(2) lit c; alin. (5) lit. b din Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Fiind indeplinite conditiile prev. art. 44 si art.45 alin. (3) din Legea nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulteriare.

In temeiul drepturilor conferite de art.115, al (1) lit b, a Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

H O T Ă R Ă Ş T E:

     Art. 1. Se aproba transferul prin contract de vanzare-cumparare a capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice apartinand domeniului privat al comunei Apahida conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, catre S.C. FDEE „Electrica Distributie Transilvania Nord” S.A. – SDEE Cluj-Napoca.

Art. 2. Pretul de transfer al capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice este de 1.443.136 lei reprezentand valoarea neta contabila.

   Art.3 Se acorda drept de uz si servitute de trecere asupra terenurilor afectate de capacitatile energetice de distributie a energiei electrice.

   Art. 4. Se imputerniceste dl. Fati Grigore, Primarul comunei Apahida, sa semneze contractul de vanzare- cumparare a capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice.

   Art.5. Incepand cu data prezentei hotarari se revoca HCL nr. 44 /24.03.2014 privind transferul capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, catre S.C. FDEE „Electrica Distributie Transilvania Nord” S.A. – SDEE Cluj-Napoca si HCL nr. 141 /11.11.2014 privind transmiterea prin inchiriere a capacitatilor energetice de distributie a energiei electrice conform anexei care face parte integranta din prezenta hotarare, catre S.C. FDEE „Electrica Distributie Transilvania Nord” S.A. – SDEE Cluj-Napoca.

     Art. 6. Cu ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează Primarul, Serviciul Economic si Serviciul ADPPGC din cadrul primăriei comunei Apahida, SC FDEE Electrica Distributie Transilvania Nord- SDEE Cluj-Napoca.

     Art. 7. Prezenta hotarare se comunica : Instituitie Prefectului judetului Cluj, Primarului comunei Apahida, Serviciului Economic, Serviciului ADPPGC, SC FDEE Electrica Distributie Transilvania Nord- SDEE Cluj-Napoca si se aduce la cunostinta publica prin publicarea in Monitorul Oficial al judetului Cluj si pe pagina de internet www.primariaapahida.ro.

In sedinta de deindata din data de 23 februarie 2015 , ora 15:30

Acest proiect de hotarare nu a fost aprobat datorita abtinerii urmatorilor consilieri locali: Rachisan Valean , Pacurar Calin, Felecan Nicolae, Baciu Cristian, Fabian Alexandru, Sabo Iuliu.

8 voturi pentru si 6 abtineri .

 

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 » 

www.apahida.ro 2012