banner-big
Prima clinica privata din Apahida infiintata de un medic azer
comuna-apahidasina.jpg
Data: 2014-05-22

Școala de medicină de la Cluj a format şi continuă să pregătească mii de medici proveniți din toate colțurile lumii. Cei mai mulți s-au întors în țara natală și au revoluționat medicina acolo. Au fost însă și cazuri în care tinerii medici s-au legat de orașul de pe Someș și de ardeleni și au rămas aici. Medicul libanez Adnan Muhieddine face parte din generația lui Raed Arafat şi profesează la Cluj încă din perioadă comunistă. La sfârşitul anilor 80, când lucra la Ginecologie I, o proaspătă mămică mulţumită de felul în care medicul a asistat-o la naştere a numit-o pe fiica sa Adnana, după numele doctorului libanez, iar de atunci acest nume a devenit tot mai folosit. Dintr-o generație mai tânără face parte medicul azer dr. Firoozi Bakhtiar. Acesta a înființat prima clinică privată din mediul rural din Transilvania, dându-i numele după cel al marelui medic musulman, Avicenna. Adesea, când la cabinet vin oameni foarte săraci, medicul azer procedează precum Avicenna care îşi trata pacienţii fără să le ceară bani.

„A zidit” prima clinică privată de la sat

În Apahida, se află prima clinică privată de la sat din Transilvania, înființată de un medic străin. Centrul Medical „Sina” este „opera” medicului azer dr. Firoozi Bakhtiar, originar din Azerbaijanul Iranului. Acesta a absolvit UMF “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi s-a specializat în radiologie şi imagistică medicală, iar de curând a obţinut şi cetăţenia română. La clinică din Apahida lucrează și soția sa, Khazaei Heravi Behnaz, medic dermatolog.

„Omul pentru sănătate unde nu merge?”

Într-o sală de aşteptare foarte modernă, pe o bancă, stau două femei în vârstă de la ţară care aşteaptă să intre să facă masaj medical. Au venit tocmai 50 de kilometri cu autobuzul din satul Petea, comuna Pălatca, la clinica de la Apahida, pentru reflexoterapeutul Ioan Lazea. Cea mai în vârstă, Maria Sabou, de 75 de ani, a venit ca să-şi ia durerile de coloană: „Mă dor coloana şi picioarele. Din satul vecin, o femeie tânăra a venit aici şi s-a aflat bine. Omul pentru sănătate unde nu merge?”, spune femeia care pare să poarte toată înţelepciunea lumii pe umeri. Cealaltă bătrânică, Ana, are 69 de ani. Este văduvă şi are probleme cu picioarele. A venit la medic pentru că se teme să nu o lase picioarele şi să nu-şi mai poată purta singură de grijă: “Am fost ca blocată. Aveam picioarele de lemn. Am descoperit doctorii de aici şi este mai bine”. În timp ce povestesc, un doctor le serveşte cu suc, iar pe una dintre ele o podicneşte plânsul, fiind copleşită de atâta atenţie acordată, acea de a fi servită cu un pahar cu suc. Amândouă după ce au fost consultate şi au plătit, promit că vor reveni, deşi drumul cu autobuzul este anevoios, iar la întoarcerea spre casă trebuie să aştepte până seara mijlocul de transport în comun. Dintr-un cabinet, cel al dr. Bakhtiar Firoozi, iese un pacient din Bonţida. Augustin Moldovan, membru în Corul Operei Române din Cluj-Napoca ar prefera să plătească o asigurare medicală privată decât să se mai trateze în spitalele de stat: „Mi-a spus o cunoştinţă că se consultă foarte bine. Acum că am fost la domnul doctor pot să spun şi eu acelaşi lucru că sunt foarte mulţumit. Este binevenită o clinică în mediul rural. La spital trebuie să stai mult la rând. Mi-aş dori să se schimbe legea în sănătate. Banii pe care îi dau la stat mai bine îi plătesc la o clinică privată. Ştiu că plătesc o taxă şi sunt bine primit.”

Doctorul care sfințește locul

După mai mulţi ani în care a lucrat ca voluntar în clinicile clujene şi a primit drept de muncă a vrut să ajute bolnavii de la sate: „M-am gândit să fac ceva în România, să fac bine pentru oameni. În Cluj, sunt destule clinici de stat şi particulare şi aşa mi-a venit ideea să fac una într-o comună”, mărturisește dr. Bakhtiar Firoozi.

A găsit un spațiu, o clădire în roşu, în Apahida, iar în luna iunie a anului 2011 au demarat lucrările de reamenajare. Șase luni mai târziu s-au putut face programările pentru primele consultații. Investiția s-a ridicat la peste 100.000 de euro, aparatură medicală de ultimă generaţie recomandată de către profesorii clujeni. La Centru Medical „Sina” există acum cabinete de medicina muncii, stomatologie, dermatologie şi medicină internă. „Am descoperit foarte multe fibroame uterine şi chiste. La noi testul Papanicolau costă 25 de lei când peste tot în clinicile de stat costă 50 de lei”, spune directorul clinicii. Oamenii care vin la consultații sunt mulțumiți și asta este foarte important pentru medicul cu inimă mare. Însă există și regrete. Comunitatea și autorităţile se mândresc cu centrul medical şi doar atât. „Toată lumea apreciază iniţiativa. Se mândresc că există clinică în Apahida fără să facă nimic. Cine ne susţine pe noi în această comunitate? Nu cer bani, doar o colaborare. Sunt foarte multe firme în zonă care la angajări apelează la cabinete din Cluj pentru medicina munii, când noi suntem aici. Am face serviciu contra cost. Am fost la aproape toate firmele din zonă şi le-am informat de serviciile noastre, dar fără nici un rezultat”, spune, cu regret în glas, medicul.

„Şi eu vreau să plec”

Clinicile private nu au susţinere nici din partea instituţiilor care se ocupă de Sănătate. Contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate nu aduce nici un beneficiu pentru pacient şi medic: „10% sau 12% cât alocă Casa sunt bani de nimic şi atunci care medic vine să lucreze? Am vrut să lucrez cu Casa pentru că lumea, mai ales cea de la ţară, nu prea are bani, dar făceam muncă gratuită. Banii alocaţi pe o consultaţie ar fi de 12 lei. Foarte puţin”. Dacă pune în balans toate efoturile depuse cu satisfacţiile obţinute, rezultatul îl sperie chiar şi pe medicul atât de dispus sacrificiului: „În Iran, 75% plăteşte statul şi 25% plăteşte pacientul. Medicul este mulţumit. La fel şi pacientul. De ce 90% din medicii români pleacă din ţară? Şi eu vreau să plec. Am în plan să plec. Un an şi jumătate am lucrat şi nu ne scoatem cheltuielile. Cui să spunem durerea? Faci un bine, fapte bune, dar şi munca trebuie răsplătită cât de cât”. Deși şi-a dorit să trăiască în locul în care s-a format ca medic se gândeşte să plece acolo unde eforturile şi munca îi sunt apreciate la justa lor valoare. Singurii care îl ţin încă în Apahida sunt ardelenii simpli de la ţară: „Am o ofertă de la o clinică din străinătate între 75.000 şi 100.000 anual de lire, în Anglia. Nu numai pentru mine, ci şi pentru soţie. Şi nu e nevoie de investiţii. Culmea, nici nu aş vrea să închid clinica. Mi-e milă de oamenii ăştia. Se bucură de noi. De aia am şi făcut clinică deoarece am simţit că oamenii au nevoie de asistenţă medicală. Statul nu face, milionarii nu fac. Trebuia să vină cineva să pornească”.

Citeste mai multe pe http://transilvaniareporter.ro/esential/strainii-care-fac-medicina-la-cluj-ajung-sa-iubeasca-romania/

Vecinii se plang de orarul magazinul dintre blocurile, de pe Republicii
comuna-apahidamagazin-blocuri.jpg
Data: 2014-05-22

Singurul magazin din Apahida cu orar prelugit pana la ora 1, 2 noaptea este magazinul de pe strada Republicii. Magazinul este foarte bine pozitionat si are un rulaj foarte bun, din aceasta cauza administratorii acestuia au decis prelungirea orarului de functionare. Lucrul acesta ii nemultumeste pe vecinii magazinului, locuitorii blocurilor din apropiere, care se plang de galagia facuta de oamenii care vin, cumpara si consuma bauturi alcoolice in fata magazinului noaptea.

Noi locatarii suferim din cauza magazinului pt. ca se vind bauturi alcoolice, iar persoanele care consuma fac galagie noaptea, scandaluri, inujura, isi fac treburile necesare prin scarile blocului si nimeni nu ia nici o masura .

Am facut o reclamatie la primarie impotriva magazinului de pe Republicii, care este deschis pina la 1-2 noaptea domnul primar nu a luat nici o masura impotriva magazinulu.

- spune L.R. o vecina

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati ne-a declarat ca stie despre aceasta situatie si a discutat cu admnistratorul magazinului sa nu mai vanda bauturi alcoolice dupa ora 22, daca aceasta masura nu va da roade orarul de functionare, aprobat in prezent pana la ora 24 va fi redus pana la ora 22 sau 23. 

Cunosc problema, doua doamne din apropierea magazinului mi s-au plans de aceasta situatie.

Am discutat cu doamna administrator a magazinului alimentar sa nu mai vanda bauturi alcoolice dupa ora 22 si sa faca afise cu acest anunt pentru clienti. Speram ca masura sa dea roade, daca nu, ii vom reduce orarul de functionare, desi sa stiti ca sunt si multi oameni care doresc ca magazinul sa ramana cu orarul acesta. Oamenii  pot sa-si mai cumpere o paine, un suc, etc si dupa ora 22.

Speram ca masura sa dea roade si toata lumea sa fie multumita.

Pe langa asta am solicitat patrulei de politie sa frecventeze zona mai des la orele respective.

Grigore Fati - Primarul comunei Apahida

 

Voteaza pozitia ... !
comuna-apahidaculori-si-pozitii.jpg
Data: 2014-05-20

Mai sunt 5 zile pana la Alegerile Europarlamentare, programate in acest an pe 25 Mai! Si la Apahida ca peste tot in tara in aceasta perioada propaganda electorala e in floare. Trupe de "colindatori" trec pe la portile oamenilor cu "ganduri de bine" si "de foarte bine", imbracati cu culorile traditionale specifice fiecarui partid, strabat comuna de-a lungul si de-a latul. Costumul traditional de membru de partid este alcatuit dupa "datina stramoseasca" din:

 • tricoul in culoarea specifica partidului inscriptionat cu "motive" electorale si cu sloganul de campanie (must have)
 • basca de aceeasi culoare cu initialele partidului aranjate cu grija pe partea frontala a acesteia ca sa poata identifica satenii  privind peste poarta daca is colindatorii potriviti sau nu (must have)
 • pliante viu colorate cu mesaje de la politicienii locali, primari, presedinti de consilii judetene, prefect, consilieri etc. (must have)
 • obiecte de "artizanat" menita sa imbucure inimile oamenilor : pixuri, brichete, pungi, galeti, etc (optional)
 • invitatie la eveniment de lansare a candatilor cu trupe care canta si neaparat mici si bere GRATUITA - (optional pe care si-l permit doar cei mai talentati "colindatori")

Anul acesta am regasit pe mai toate afisele expresia Voteaza Pozitia.... Cu alte cuvinte nu mai conteaza daca stii doctrina partidului, nici macar numele lui,  important e sa stii un numar, pozitia pe buletinul de vot. (asta e usor te retinut pentru tot ... alegatorul)

In aceasta perioada strazile "prind culoare" datorita stalpilor exagerat de decorati in culorile rosu, galben, portocaliu,  verde-albastru sau mov.  Stalpii nu au fost suficienti, mai nou gasim afise si pe garduri. Bataie pe cea mai buna pozitie e mare, peste noapte afisele cu vizibilitate buna isi schimba culoarea, o data sau de mai multe ori. Peisajul stradal e scandalos.

Norocul nostru e ca AMR-ul s-a scurtat ... 5,4,3,2,1 revenim la normalitate.

 

Primul pas pentru refacerea drumului Apahida-Cojocna a fost facut
comuna-apahidacojocna.jpg
Data: 2014-05-20

Consiliul Judetean Cluj a reusit sa rezilieze contractul cu Kiat incheiat in 2011. Acest contract prevedea modernizarea a 423 km de drumuri judetene. Firma Kiat nu a respectat graficul de lucrari si din 2011 pana in 2014 nu a reusit sa modernizeze nici macar un kilometru.

Consiliul Judetean Cluj urmeaza sa organizeze o noua licitatie pentru modernizarea acestor drumuri. Sa speram ca de aceasta data castigatoarea sa fie o firma serioasa care sa-si respecte contractul.

Unul dintre drumurile judetene care necesita o modernizare urgenta este si Apahida - Cojocna. Administratorul Bailor Cojocna este convins ca modernizarea drumului ar atrage mai multi turisti la traditionalele bai din localitatea clujeana.

Oricum s-ar  incheia licitatia, in acest an sunt sanse minime ca lucrarile la acest drum judean sa inceapa. Cel mai probabil anul viitor se vor face aceste lucrari.

Parinti ce va retine?
comuna-apahidacresa-apahida.jpg
Data: 2014-05-19

Cresa de la Campenesti este pregatita sa-si deschida portile pentru copiii cu varstele cuprinse intre 3 luni si 3 ani. Cu toate acestea parintii nu se inhghesuie sa-si inscrie copii la aceasta unitate. Pana acum au fost inscrisi cu acte  doar doi copilasi, alti 8 parinti si-au exprimat dorinta de a-si inscrie copiii la cresa ce se va deschide pe 2 Iunie.

Cresa va fi deschisa daca se reuseste alcatuirea a unei grupe de minim 9 copii. Mai sunt doua saptamani in care parintii pot trece pe la serviciu social pentru inscrieri.

Prin urmare parintii din Apahida care doresc sa-i trimita pe cei mici la cresa sunt sfatuiti sa-si inscrie copiii in cel mai scurt timp, altfel deschiderea cresei ar putea fi amanata din nou.

Citeste de ce acte ai nevoie si unde trebuie sa-ti inscrii copilul

E van Wijk castiga editia a II-a a Cupei Primaverii la minifotbal
comuna-apahidae-van-wijk.jpg
Data: 2014-05-18

E van Wijk castigat a doua editie a Cupei Primaverii la minifotbal dupa ce in finala s-a impus in fata celor de la Rondo Carton. Pe locul al III-lea s-a clasat formatia Rotta Print castigatoarea de anul trecut.

Competia s-a desfasurat ieri pe terenul sintetic de minifotbal de la baza sportiva din localitate. La acest turneu au participat 10 formatii. Organizatorii acestui eveniment au fost Primaria si Consiliul local Apahida.

 

Cupa Primaverii a inceput. 10 echipe se bat in acest an pentru trofeu.
comuna-apahidacupa-primaverii.jpg
Data: 2014-05-17

"Cupa Primaverii" la minifotbal a inceput. Primaria si Consiliul local Apahida sunt organizatorii acestei competitii la care sunt invitate principalele societati comerciale care isi desfasoara activitatea pe raza comunei Apahida. In acest an au confirmat prezenta doar 10 echipe care au fost impartite in doua grupa de 5 echipe.

Echipele care participa la a doua editiei a Cupei Primaverii la minifotbal sunt

 • Sunimprop
 • Deco Center
 • Fencs
 • Agro Transilvania
 • Rondo
 • Tecsa
 • Farmexpert
 • Primaria
 • E van Wijk
 • Rottaprint

Meciurile se desfasoara pe terenul de minifotbal cu teren sintetic al Primariei comunei Apahida din cadrul bazei sportive din localitate.

In echipa Primariei in acest an l-am gasit pe viceprimarul Radu Pacurar in calitate de portar. Prima repriza l-a convins ca echipele joaca pe bune si jucatorii nu menajeaza portarii (adica se trage pe bune la poarta), astfel la pauza a cerut schimbarea. :)

Desi vremea nu este foarte prielnica, meciurile se desfasoara in continuare. Va vom tine la curent cu desfasurarea acestei competitii.

 

Apahida va fi ferita de inundatii
comuna-apahidainundatii.jpg
Data: 2014-05-15

Administraţia Naţională “Apele Române”, a dat startul lucrărilor de amenajarea a rului Someșul Mic în municipiul Cluj-Napoca și pe raza județului Cluj.

Proiectul are o valoare de 56.662.000 lei, din care 90% reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, Axa Prioritară 5 “Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc”, Domeniul major de intervenţie 1 – Protecţia împotriva inundaţiilor şi 10% finanţare din bugetul de stat.

Scopul acestui proiect este reducerea gradului de risc la inundaţii şi diminuarea efectelor negative produse de acestea pe cursul râului Someşul Mic şi pe afluenţii acestuia (valea Becaş şi valea Murători), pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca şi al comunei Apahida.

Lucrările hidrotehnice propus contribuie la închiderea liniei de apărare împotriva inundaţiilor, crescând astfel capacitatea de răspuns a autorităţilor competente în caz de viituri.

Aproximativ 92.740 de locuitori din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Apahida sunt beneficiarii direcţi ai proiectului.

Citeste mai mult pe www.stiridecluj.ro

In sfarsit a ajuns la Apahida autogrederul
comuna-apahidaautogreder-apahida.jpg
Data: 2014-05-14

Autogrederul achizitionat de Primaria Apahida si-a inceput activitatea pe strazile Campenestiului. Utilajul a fost achizitionat partial cu fonduri europene. Utilajul se poate folosi la indreptat drumuri, pietruire si chiar dezapezire pe timp de iarna. Utilajul este fabricat in Germania si a costat aproximativ 135.000 euro.(nu 55.000 euro cum am anuntat initial)

Soferul acestui utilaj este foarte multumit de modul in care aceasta noua achizitie functioneaza dar si de conditiile de lucru oferite in cabina acestuia. Utilajul este dotat cu aer conditionat. Soferul i-a descoperit deja marele neajuns: "Ii lipseste casetofonul, boxe are.. dar nu are casetofon".

 

Cupa Primaverii la a doua editie
comuna-apahidaCUPA-PRIMAVERII.jpg
Data: 2014-05-13

"Cupa Primaverii" la fotbal se pregateste de a doua editie. Campionatul de fotbal al agentilor economici din Apahida va avea loc la sfarsitul acestei saptamani, pe terenul sintetic de fotbal din Apahida. Competitia a fost castigatul anul trecut de Rotta Print care a trecut in finala de  Rondo Carton.

In acest an au fost invitate peste 25 de companii care isi desfasoara activitatea pe raza comunei Apahida.

Echipele sunt formate din 5+1 jucatori, se joaca doua reprize a cate 20 de minute.

Extragerea grupelor va avea loc pe 14 mai la ora 15:30 la sediul Primariei Apahida.

Mult succes echipelor participante.

Se deschide cresa de la Campenesti.
comuna-apahidacresa-campenesti.jpg
Data: 2014-05-12

Cresa de la Campenesti isi deschide portile! S-au incheiat procedurile privitoare la angajarea personalului, concursul de selectie a candidatilor s-a terminat si contractele de munca pentru personal sunt pregatite. De azi se pot face inscrierile pentru copii.

La inscrieri sunt asteptati parintii copiilor cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani. Pentru inscriere sunt necesare urmatoarele documente:

 • Certificatul de nastere a copilului
 • Certificatul de Casatorie a parintilor
 • Copii dupa actele de identitate a parintilor
 • Adeverinta de venit de la locul de munca
 • Fisa Imunizari primita de la medicul de familie

Pentru inceput se doreste infintarea a doua grupe de cate 9 copii. Programul cresei va fi intre orele 6-18.

Preturile pentru hrana copiilor sunt suportate doar partial de catre parinti si asta proportional cu venitul fiecaruia, restul cheltuielilor legate de hrana, utilitati si personal sunt acoperite de Consiliul Local Apahida.

Cresa se va deschide la 2 Iunie daca se inscriu minim 9 copii pana la aceasta data.

Mai multe informatii despre actele necesare pentru inscriere, program, preturi etc le gasiti la Serviciulde asistenta sociala din cadrul Primariei Apahida.

Sunati pentru informatii la numerele de telefon :

 • Fix : 0264 / 231 777
 • Mobil: 0729064537 sau 0747020189

 

Un barbat din Apahida implicat intr-un accident de circulatie in Cluj-Napoca
comuna-apahidacluj.jpg
Data: 2014-05-12

Un barbat din Apahida a fost implicat intr-un accident de circulatie ce a avut loc ieri in jurul orei 06:30 in Cluj Napoca la intersectia strazilor Motilor cu Mihai Eminescu. Barbatul din Apahida era soferul unuia dintre cele doua autoturime avariat.

La data de 11 mai a.c., ora 06:30, pe strada Moţilor - intersecţie cu strada Mihai  Eminescu  din  Cluj-Napoca,  s-a  produs  un  accident  rutier  soldat  cu vătămarea corporală uşoară a două persoane şi avarierea a două autovehicule. Un bărbat de 56 de ani din Floreşti, în timp ce conducea un autoturism pestrada Moţilor, ajuns la intersecţia cu strada Mihai Eminescu nu ar fi respectat culoarea  roşie  a  semaforului  electric  şi  ar  fi  pătruns  în  intersecţie,  intrând încoliziune cu un autoturism care circula regulamentar pe strada Mihai Eminescu.

Din accident a rezultat rănirea uşoară a celui de-al doilea conducător auto, un bărbat de 58 de ani din comuna Apahida şi a unei femei de 42 de ani din Cluj-Napoca, pasageră în acelaşi autoturism. Valoarea pagubelor materiale este de aproximativ 10.000 lei

« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 » 

www.apahida.ro 2012