Emil Boc îi critică de primarii din Apahida și Florești, dar scapă din vedere un aspect important

| Scris de apahida.ro | 2019-04-03 | SOCIAL | |

Primarul municipiul Cluj-Napoca Emil Boc i-a criticat dur pe primarii localităților vecine Florești și Apahida, cu privire la situația copiilor și elevilor din aceste comune care ajung la creșele și școlile din municipiu, pentru că, spune fostul premier ”acolo nu se construiesc creșe, școli, grădinițe”. 

“Vorbim de Apahida, Florești, Gilău, dacă acolo nu se construiesc creșe, școli, grădinițe...nu așteptați să rezolve Clujul toate problemele. Că nu le va putea rezolva, inevitabil. Soluțiile trebuie să fie în comunitate, cât mai aproape de cetățean. De aceea, cartierul Sopor, pe care îl facem acum, pentru prima dată în România după un master plan de ultimă generație, va avea creșă, școală, grădiniță, toate aceste facilități de bază. Dacă în continuare va fi această migrație pentru creșe, grădinițe, școală de la zona metropolitană în Cluj-Napoca, nu vom rezolva problema. Din nefericire, nu am niciun fel de jurisdicție asupra comunelor din preajmă, dar împreună cu primarii din zonele respective putem sta la masă și să gândim o politică educațională. Astăzi e Floreștiul, mâine va fi Gilăul. Clujul așa merge. Astăzi este Apahida, dar va merge mai departe. Va fi Feleacu”, a comentat Boc în ședința de Consiliu Local de marți.

În Apahida funcționează o creșă, o grădiniță și urmează să se dea în folosință încă una nouă în această toamnă, în plus funcționează o școală la care învață sute de elevi, care a fost extinsă în ultimii ani și urmează să se mai extindă cu aproximativ 30% din capacitate în următoarea perioadă întrucât există deja un proiect în acest sens. Conform informațiilor noastre Primăria și Consiliul local iau în calcul și construirea unei noi creșe în Apahida. Eforturile autorităților locale în privința construirii de unități de învățământ ar trebui să fie intensificate și din perspectiva creșterii accentuate a numărului de locuitori. Conform unei declarații a Primarului comunei Apahida, Grigore Fati populația comunei s-ar putea dubla în următorii 5 ani. 

Totuși, Emil Boc scapă din vedere un amănunt, pe de-o parte foarte mulți părinți preferă să-și ducă copiii la creșele din Cluj întrucât lucrează în municipiu și le este la îndemână, iar pe de altă parte părinții care au posibilitatea își trimit copiii la școli din Cluj întrucât beneficiază de o pregătire mai bună, probabil de cadre didactice mai pregătite lucru care se poate vedea din procentul mai ridicat al promovabilității la nivelul examenului de Evaluare Națională. 

Prin urmare atâta vreme cât legislația actuală permite elevilor din zona metropolitană și nu numai să fie înscriși la școli din municipiul Cluj-Napoca, problema trebuie să fie rezolvată de toate UAT-urile implicate, inclusiv de municipalitatea clujeană.

Foto: Monitorul de Cluj

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: