VIDEO: Discuții aprinse pe marginea noului PUG la dezbaterea desfășurată azi

| Scris de apahida.ro | 2019-08-08 | SOCIAL | |

Primăria comunei Apahida a anunțat pe site-ul propriu și pe mijloacele media de care dispune că azi la Casa de Cultură din Apahida începând cu ora 15 va avea loc o dezbatere pe marginea noului PUG pe care Atelier RVD îl realizează. La întâlnire au luat parte câteva zeci de locuitori ai comunei interesați de modul în care comuna Apahida se va dezvolta în următorii 10 ani, mai ales că în ultima perioadă au existat speculații privind apariția primelor blocuri cu zece etaje în comună, speculații care au pus pe jar comunitatea locală. 

Echipa de ingineri și arhitecți a pus la dispoziția celor prezenți o hartă cu noua înfățișare a comunei, în perspectiva noului PUG, însă pentru mulți dintre cei prezenți, majoritatea de vârsta a doua și a treia interpretarea legendei a fost o provocare, fiind nevoie de asistență din partea specialiștilor. 

Încă de la începutul discuţiilor reprezentanții firmei care execută proiectul noului PUG au specificat că întâlnirea de azi are caracter informal nefiind una dintre dezbaterile impuse de legile ce reglementează elaborarea și implementarea Planului Urbanistic General. Dacă a fost sau nu o dezbatere oficială e greu de spus întrucât pe la cei prezenți a circulat un proces verbal de prezență care indică că este de fapt a 4-a dezbatere publică, lucru care a fost într-un fel confirmat și de început prezentării Planului Urbanistic General, în care au fost reliefate cele trei întâlniri în care s-a discutat până acum proiectul, dar și ultima dezbatere care va fi peste 45 de zile, dezbatere când ar trebui să se finalizeze eventualele neclarități în vederea trimiterii spre avizare a proiectului. 

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati a menționat că se pot face mai multe dezbateri pe tema PUG-ului, întrucât nu există o limită în acest sens, dezbateri în care cetățenii interesați să vină cu propuneri/soluții privind dezvoltarea comunei. 

Consilierul local Radu Păcurar, prezent la întâlnire a criticat modul în care s-a făcut public anunțul privitor la această dezbatere, care s-a făcut cu doar 3 zile înainte, fără a se pune la dispoziția publicului documentația privind reglementările propuse în noul PUG. De altfel, Radu Păcurar a cerut anularea dezbaterii până când documentația nu va fi pusă la dispoziție publicului. Aceeași atitudine vizavi de dezbaterea de azi a avut-o și Marius Corâci reprezentant al asociației Pro Apahida. Ambii au părăsit sala înainte începerii prezentării proiectului de PUG, nemulțumiți de modul în care a fost organizată întâlnirea. 

Prezentarea Planului Urbanistic General a început cu prezentarea principiilor de bază după care s-au ghidat arhitecții acestui proiect, impactul, restricțiile impuse, investițiile care decurg de pe urma noului PUG, dar și cel mai așteptat sub punct zone de locuințe reglementări. 

Dacă veți urmării materialul video atașat acestui articol (ne cerem scuze pentru calitatea sunetului) veţi putea vedea unele detalii interesante precum:

  • noul PUG reglementează şi mult mai bine locurile în care se pot construi locuinţe colective, şi impune respectarea unei distanţe considerabile între blocuri, astfel încât aglomerări urbane precum cele din Floreşti nu vor putea fi realizate 
  • de asemenea prevede dezvoltarea străzii Libertății care ar putea ajunge un bulevard cu zonă de promenadă,
  • sunt propuse spaţii verzi, inclusiv pe terenul pe care în urmă cu câteva săptămâni era discutată oportunitatea ridicării unor blocuri cu zece etaje,
  • modul în care noua centură care se va realiza în Apahida va face legătura dintre Apahida şi fiecare cartier al municipiului Cluj Napoca prin legătura directă.
  • Cum va arăta în viziunea proiectatului zona Câmpeneşti, cu pistă de bicicletă, trotuare şi zona verde pentru destindere 

  • Cum va fi transformat în zona din jurul Someșului pe care am descris-o ca fiind neexploatata şi plină de gunoaie într-un articol anterior

​Conform proiectanților comună Apahida ar putea ajunge la 23500 de locuitori în mod natural în următorii 10 ani. 

Soluțiile propuse au fost în general apreciate de publicul prezent, inclusiv de o parte din membrii grupului de persoane care militează pentru oprirea construirii de ”blocuri între case”. 

Din păcate la întâlnire au asistat în general persoane în vârstă și de vârstă medie, tinerii sub 35 de ani fiind foarte puțini, deși ei sunt principalii beneficiari ai noului PUG, iar calitatea acestui proiect le va influența viața în următorii 10 ani. Să sperăm că la următoarea dezbatere mai mulți tineri vor veni să vadă cum se va dezvolta comuna în următorul deceniu.

Video:

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: