Mobilizare exemplară la Apahida pentru Let"s do it Romania 2018!

| Scris de Sorin Bodocean | 2018-09-15 | EVENIMENT | |

Sâmbătă 14 septembrie s-a desfășurat cea mai populară acțiune ecologică desfășurată în România la care au participat peste 100.000 de persoane din întreaga țară. Scopul acestui eveniment a fost de-a ecologiza cât mai multe zone și pe de altă parte de a-i conștientiza pe cetățeni de importanța păstrării curățeniei în locurile publice.

Județul Cluj a avut 59 de puncte înregistrate în această campanie , ocupând locul doi la nivel național, în total au fost înscriși pe platforma letsdoitromania.ro 9.512 voluntari clujeni.

La nivel local Primăria comunei Apahida în colaborare cu Școala gimnazială ”Ștefan Pascu” au organizat acțiunea la care au participat peste 150 de elevi, profesori, părinți, dar și alte persoane care s-au înscris ca voluntari. let-s-do-itParticpanții s-au adunat în fața Casei de Cultură din Apahida hotărâți să facă treabă 

La ora 9 pe platoul din fața casei de Cultură copii mai mari și mai mici așteptau nerăbdători să înceapă activitate de strângere a gunoaielor aruncate la voie întâmplării pe domeniul public de concetățeni. După un mic instructaj privind folosirea celor doi saci, galben pentru deșeurile menajere și albastru pentru cel reciclabil, celor prezenți le-au fost înmânate mănuși și saci și le-au fost repartizate zonele de acțiune. 

O parte dintre elevi au avut de igienizat zona centrală a localității, inclusiv parcul central și strada Libertății până la supermarket, iar o altă parte au fost duși la Câmpenești în zona lacului 6 (iaz). De asemenea o echipă a acționat pe strada Tudor Vladimirescu în zona Moliturii. 

Voluntari au adunat sute de saci de deșeuri reciclabile și menajere, autoutilitara Primăriei cu care au fost transportate deșeurile a fost nevoită să facă mai multe ture pentru a aduna la un loc toții sacii de gunoi umpluți de copii și de adulți. De altfel sacii repartizați înițial s-au terminat foarte repede, gunoaiele fiind foarte multe, astfel că organizatorii au fost nevoiți să mai aducă câte sute de saci . 

În paralel au fost mobilizați elevi și în satele Sânnicoara și Dezmir care au strâns și ei gunoaiele aruncate pe spațiul public din aceste localități. 

”Let's do it Apahida”, cum am denumit noi acțiunea la lansarea evenimentul a fost posibilă în principal datorită sprijinului oferit deconducerea Școlii gimnaziale ”Ștefan Pascu”, fără de care  numărul voluntarilor ar fi fost mult mai mic. 

”Felicitări dragi copii și profesori, realizările acestui eveniment vi se datorează în cea mai mare parte vouă.”

Pe lângă sutele de saci adunați de elevi la astfel de evenimente, o realizare mult mai importantă se petrece în subconștientul lor, copiii înțeleg că nu este bine să arunce ambalaje, sticle și alte mizerii la voia întâmplării, întrucât se poluează natura, se murdărește spațiu public și în final cineva va trebui să ia respectivul gunoi și să-l ducă la tomberon.  

Îmbucurător este că s-a remarcat un progres față de edițiile precedente, o mai mare implicare a persoanelor adulte care de obicei absentau de la astfel de evenimente. 

Merită felicitați  aleșii locali care au înțeles cât de important e să fie prezenți la o asemenea acțiune de promovare a spiritului ecologic și au decis să ia parte la ”Let”s do it Romania” 2018. Au sprijinit evenimentul de sâmbătă bineînțeles primarul comunei Apahida Grigore Fati, viceprimarul Ilinca Crăciunaș, consilierii locali Viorel Nacu și Carmen Pop, cam puțin tinând cont că numărul membrilor Consiliului local este 17.

Au mai participat la eveniment prefectul județului Cluj Ioan Aurel Cherecheș și consilierul județean Ligia Pop. 

S-au remarcat și unele lipsuri, care dacă ar fi acoperite, Apahida ar arată mai bine. Marcăm doar trei aspecte.

  1. De exemplu în Câmpenești în zona lacurilor (cu excepția celui pentru pescuit sportiv) nu există coșuri de gunoi. Cel mai mulți pescari lasă în urma lor un adevărat dezastru, sticle de bere, doze de aluminiu, cutii de conserve și multe, foarte multe ambalaje. Ei se ”scuză” spunând că nu sunt coșuri de gunoi. Bineînțeles scuza nu are temei întrucât absența coșurilor de gunoi nu poate acoperi lipsa lor de bun simț pe care o arată când pleacă spre casă lăsând pe malul lacului mizeriile, dar totuși se impune montarea unor coșuri de gunoi mai ales că pescarii plătesc o taxă pentru a putea pescui.
  2. Coșurile din zona centrală se umple foarte repede, la fel și cele din jurul Grădiniței din Apahida, stând pline mai multe zile toate mizeriile îndesate de cetățeni în ele ajung pe jos fiind luate de vând și purtate încoace și încolo pe străzi, parc și locuri de joacă. Trebuie găsită urgent o soluție în această privință.
  3. Astfel de evenimente de ecologizare a spațiul verde ar trebui organizate măcar de 3-4 ori pe an

A fost o zi deosebită, în care ”oamenii mari” au făcut curat după ”oamenii mici” chiar dacă la prima vedere ai fi zis că e fix invers. Felicitări tuturor participanților! 

O galerie foto cu mai multe imagini de la Let`s do it Romania 2018 puteți găsi aici!

 

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: