Suntem sau nu civilizați? Cum să scăpăm de cei care ne poluează autobuzele

| Scris de Sorin Bodocean | 2015-01-19 | EDITORIAL | |

Dicționarul explicativ al limbii române definește cuvântul ”civilizat”,  drept o persoană  care are o cultură și o tehnică înaintată, care a ajuns la un nivel superior de civilizație, la un standard de viață ridicat, care este manierată, politicoasă.


Ne simțim jigniți dacă cineva ne adresează cuvinte precum ”needucatule”, ”necioplitule”, etc. Este firesc să fie așa, fiecare dintre noi ne considerăm persoane responsabile, educate, în fond civilizate și ne face plăcere să primim laude, nu critici. 


Însă ce ne definesc cu adevărat ca oameni sunt faptele și acțiunile noastre. Cuvintele își pierd valoarea fața faptelor. 


În ultima perioadă am călătorit mai mult cu autobuzul M 41 și am avut parte de o serie de experiențe neplăcute. Primul lucru pe care îl remarci după ce intri în autobuz este mizeria, în special în partea din spate a autobuzului. Coji de semințe, doze de suc sau de bere, ambalaje de chipsuri sunt aruncate cu nerușinare de unii călători, pe scaune sau pe podeaua autobuzului. Imaginea dezolată este completată de mirosul neplăcut emanat de o serie de călători care s-au ”certat” de mult cu apa și cu săpunul. Dacă adaugi la acestea certurile și înjurăturile unor călători în stare de ebrietate, te întrebi inevitabil dacă suntem sau nu un popor civilizat.


Nu putem ignora cruda realitate și nici nu putem ascunde mizeria sub preș. Dacă am da vina numai pe cei de la CTP ar însemna să închidem ochii acțiunile necivilizate ale unor oameni lipsiți de bun simț, care în continuare ne vor batjocorii atât pe noi cât și dreptul nostru de a circula în condiții curate.

Vă propun să-i tragem la răspundere pentru faptele lor. Cel mai simplu mod ar fi să-i facem ”vedete” pe toți cei care ne  poluează autobuzele.     

Tehnologia modernă ne ajută în acest sens. Aveți telefoane cu cameră foto? Folosiți-le! Trimiteți fotografii sau video cu cei care nu  știu să respecte curățenia și ordinea în mijloacele de transport astfel o să-i cunoască toată Apahida. Le puteți trimite pe mail la stiri@apahida.ro sau pe pagina noastră de Facebook.
  

Dacă suntem civilizați nu vom sta pasivi și vom ieși din ”oala” celor lipsiți de educație.     
  

Fotografii atașate acestui articol:

Comentarii și păreri: